Home Blog

Automobiļa akumulatora uzlāde: darām to pareizi

0

Automobiļa akumulatora uzlāde: darām to pareizi

Saturs:

  1. Izlādējies/tukšs akumulators
  2. Automobiļa akumulatora uzlādes process
  3. Jautājumi par automobiļa akumulatora uzlādi

Katrai automašīnai ir elementi, kuriem nepieciešama elektriskā enerģija. Bez elektrības nedarbosies ne lukturi, ne signāls, ne arī pati automašīna. Par elektroenerģijas padevi atbild akumulators, kurš atrodas zem kapota. Braukšanas laikā, ģenerators uzlādē akumulatoru. Tomēr ir gadījumi, kad akumulatoram nepieciešama papildu uzlāde. Ja uzlāde netiks veikta laicīgi, tad akumulatora ekspluatācijas laiks samazināsies. Uzlādei nepieciešama īpaša uzlādes ierīce.

Kā saprast, ka automašīnas akumulators ir izlādējies?

Akumulatora pārbaudes metodes var iedalīt parastajās un precīzas diagnostikas metodēs.

Pirmās pazīmes, ka akumulators ir izlādējies

Akumulators tiek uzskatīts par strādājošu, ja:

  • Tas uzņem elektrisko strāvu 1/10 no tā nominālās jaudas;
  • Tas izdod noteiktās jaudas strāvu;
  • Tam ir strāvas spēks, ko norādījis ražotājs;
  • Ir uzlādēts ilgu laiku.

Ja vismaz viens punkts neatbilst patiesībai, tad akumulators atrodas izlādes stadijā vai arī ir kļuvis nederīgs.

Pilnībā izlādējušos akumulatoru var atpazīt pēc šādām pazīmēm:

  • Motoru nevar iedarbināt, pat ja nesen ir veikta uzlāde;
  • Uzlādes līmenis uzreiz samazinās pēc uzlādes beigām;
  • Elektrolīta krāsa ir kļuvusi duļķaina vai melna;
  • Uzlādes laikā stipri paaugstinās akumulatora temperatūra (vismaz vienā no nodalījumiem);
  • No akumulatora jūtama nepatīkama smaka.
Зарядное устройство для автомобильного аккумулятора Dnipro-M

Precīzas diagnostikas metodes

Lai veiktu precīzu diagnostiku ir nepieciešami vairāki aparāti: testeris, multimetrs, uzlādes ierīce, strāvas knaibles un slodzes dakša. Tie palīdzēs veikt testu, kas norādīs uz precīzu akumulatora stāvokli.

No akumulatora ir jānoņem klemmes un tam jāpieslēdz multimetrs. Aparātam ir jābūt sprieguma mērīšanas režīmā (20 V, pastāvīga strāva). Uzstādiet spailes atbilstoši polaritātei – sarkanā ir jāpieslēdz “+” polam, bet melnā “-“ polam. Atkarībā no multimetra rādītājiem, var precīzi noteikt akumulatora stāvokli:

  1. 11,9–12,2 V. Uzlādes līmenis atrodas uz nulles — akumulators ir steidzami jāuzlādē, jo iespējams, tajā ir sācies sulfatēšanās process.
  2. 11,2–11,7 V. Spriegums tādās robežās nozīmē, ka iekšpusē ir nolauzta plāksne. Šādā akumulatorā tiek paaugstināta pretestība, tāpēc uzlādes vietā tas sāk “uzvārīties”. Tāds akumulators nevar izdot palaišanas strāvu, kas ir pietiekoša, lai iedarbinātu automašīnu.
  3. 10,4–10,7 V. Šāds spriegums uz akumulatora klemmēm var būt no dažādu zīmju plākšņu īssavienojuma vienā nodalījumā. Īssavienojuma dēļ akumulators ļoti ātri izlādējas, bet spriegums nodalījumā būs 0 V.
  4. 9 V vai mazāk. Akumulators ir pilnībā izlādējies, neizslēgtu gaismu, gabarītgaismu vai neaizvērta bagāžas nodalījuma dēļ.

Ja pie rokas nav aprīkojuma, var veikt citu testu. Automašīnas motoram jābūt izslēgtam, jāieslēdz tālās gaismas un jāatstāj uz 20 minūtēm. Pēc tam jāmēģina auto iedarbināt. Ja akumulatoram ir nopietna problēma, tad motoru nevarēs iedarbināt vai arī tā iedarbināšana būs sarežģīta.

Automobiļa akumulatora uzlādes process

Ja ir zināms, ka nepieciešams veikt akumulatora uzlādi, rīkojieties šādi:

Akumulatora sagatavošana uzlādei

Ja akumulators ir bezapkopes:

  1. Izņemiet akumulatoru no auto. Ja laika nav daudz, to var vienkārši atslēgt no tīkla.
  2. Lai būtu labs kontakts, nepieciešams notīrīt klemmes.
  3. Ieteicams notīrīt akumulatora virsmu ar tīru un sausu lupatiņu vai samitrināt 10% ožamajā spirtā.

Ja ir apkopes akumulators, ir nepieciešams vēl papildus veikt šādas darbības:

  1. Noteikti atskrūvējiet korķīšus vai atveriet noslēgu. Tas ļaus izkļūt tvaikam ārā, nepiepūšot akumulatoru.
  2. Ja kādā no nodalījumiem trūkst elektrolīts, tad pielejiet destilētu ūdeni. Pārliecinieties, vai tas pilnībā nosedz plāksnes.

Akumulatora uzlāde

Akumulatoru var lādēt divos režīmos:

  • Ar pastāvīgu strāvu;
  • Ar pastāvīgu spriegumu.
Правильная зарядка акб авто

Uzlāde ar pastāvīgu strāvu

Strāvas stipruma aprēķināšanas formula: 0,1 х С20. Nepieciešama 1/10 nominālās akumulatora ietilpības 20 stundu uzlādes laikā. Lai tādā režīmā regulētu strāvu, ir nepieciešama regulēšanas ierīce.

Ja esat izlēmis lādēšanu veikt ar pastāvīgu strāvu, tad ik pēc dažām stundām būs jākoriģē elektrība. Procesa beigās akumulators izdalīs nozīmīgu gāzes daudzumu. Ja sprieguma vērtība sasniegs 14.4 V, tad jāsamazina elektrība līdz 0.05 no akumulatora ietilpības. Sasniedzot 15 V, elektrība jāpiegādā 0.025 no akumulatora ietilpības.

Tiek uzskatīts, ka akumulators ir uzlādēts, kad strāvas un sprieguma rādītāji tiek saglabāti 2 stundu garumā bez izmaiņām. Modernie akumulatori (bezapkopes) izdod aptuveni 16.4 V lielu spriegumu.

Auto akumulatora uzlādes laiks

Akumulatora uzlādes laiks izmantojot jebkuru metodi ir aptuveni vienāds 10-12 stundas. Tas ir pie nosacījuma, ka akumulators ir pilnībā izlādēts. Ja akumulators nav pilnībā izlādējies, tad arī uzlādes laiks būs īsāks.

Elektrolīta līmeņa kontrole

Pirms uzlādes ir jāpārbauda elektrolīta līmenis. Mūsdienu akumulatoriem ir “actiņas” vai atzīmes uz korpusa, kas norāda minimālo un maksimālo līmeni. Ja elektrolīta līmenis ir samazinājies, tad tas ir jāuzlej vai arī jāpievieno destilēts ūdens.

Безопасная зарядка авто

Drošības noteikumi

Akumulatora uzlādes laikā notiek bīstams ķīmisks process – izdalās ūdeņradis un skābeklis. Sajaucoties, tie veido sprādzienbīstamu vielu. Lai uzlāde būtu droša, ir jāievēro šādi noteikumi:

  • Telpai, kurā notiek uzlāde, jābūt labi vēdināmai.
  • Akumulatora uzlādi nedrīkst veikt atklātas liesmas tuvumā, vai arī pie iekārtām, kas var izraisīt dzirksteles.
  • Ja nav iespējams noņemt akumulatoru no auto, atvienojiet mīnusa vadu.

Jautājumi par automobiļa akumulatora uzlādi

Ir vairāki jautājumi, kas bieži tiek uzdoti par akumulatora uzlādēšanu. Aplūkosim atbildes uz tiem:

Kā atjaunot vecu akumulatoru?

Laika gaitā lielākajā daļā akumulatoru esošās plāksnes sabirst vai aizsērē. Lai atjaunotu tādu akumulatoru, veiciet šādas darbības:

  1. Izskalojiet akumulatoru ar destilētu ūdeni.
  2. Elektrolītam pievieno desulfatējošu piedevu un nogaida 2 diennaktis, kamēr tā izzūd.
  3. Ielej elektrolītu akumulatorā.
  4. Vairākas reizes uzlādē un izlādē akumulatoru, uzstādot 1/10 no maksimālās strāvas.
  5. Sagatavo elektrolīta blīvumu līdz nominālajam (1.28 g/cm3). Tam ir nepieciešams destilēts ūdens vai elektrolīts ar paaugstinātu blīvumu.

Kā uzlādēt apkopes akumulatoru?

Apkopes akumulators ir tāds akumulators, kuram var izņemt korķīšus, piekļūstot plastikāta plāksnēm ar elektrolītu. Pirms uzlādes tādiem akumulatoriem ir jāatskrūvē korķīši, lai iekšpusē neuzkrātos gāze. Pirms uzlādes ierīces pieslēgšanas, tā tiek vispirms pievienota akumulatoram, un pēc tam strāvai. Tādējādi tiek novērsta dzirksteles rašanās iespēja.

Kā pareizi uzlādēt bezapkopes akumulatoru?

Lielākā daļa mūsdienu akumulatoru ir bezapkopes. To uzlādi veic izmantojot automātiskās uzlādes ierīces, kas precīzi regulē spriegumu. Bieži bezapkopes akumulatoros ir iebūvēts uzlādes indikators, kas ļauj sekot līdzi uzlādes līmenim.

Atcerieties, ka uzlādei nepieciešams iestatīt spriegumu/strāvu. Pārāk augsti rādītāji var izraisīt elektrolīta uzvārīšanos.

Kā uzlādēt pilnībā izlādējušos akumulatoru?

Lai uzlādētu pilnībā izlādējušos akumulatoru, tiek izmantotas speciālas lādēšanas ierīces, kuras var darboties desulfatēšanas režīmā. Tās var novērst sulfatēšanās sekas – svina plātņu ķīmiskās reakcijas, kas izraisa to bojājumus. Var veikt arī neliela apjoma uzlādes, kuras sauc par “treniņiem”. Pēc desulfatēšanas pabeigšanas, jānosaka akumulatora stāvoklis, jānoskaidro, kāda strāva nepieciešama, lai to uzlādētu, un uzlādēt, izmantojot uzlādes ierīces.

Kā zināt, ka akumulators ir pilnībā uzlādēts?

  1. Daudziem bezapkopes akumulatoriem ir indikators, kas iedegas zaļā krāsā, ja akumulators ir uzlādēts.
  2. Uzlādes ierīce var būt aprīkota ar ampērmetru. Ja rādītājs atrodas uz 0 vairākas stundas, tad tas nozīmē, ka akumulators tiek uzskatīts par uzlādētu.
  3. Var veikt sprieguma mērījumus uz akumulatora klemmēm. Tas ir uzlādēts, ja rādītāji ir 16.3-16.4 V.

Cik bīstama ir pilnīga akumulatora izlāde?

Katru akumulatoru, kuru neizmanto, ir jāuzlādē, pretējā gadījumā tas pāries dziļās izlādes pozīcijā. Pēc izlādes samazinās akumulatora ietilpība. Visilgāk kalpos pilnībā uzlādēts akumulators, tāpēc periodiski jāpārbauda uzlādes līmenis, nepieļaujot pilnīgu izlādēšanos. Akumulatora pareiza apkope pagarina tā dzīves ilgumu un padara to drošāku.

Visjaudīgākais akumulatora skrūvgriezis 20 W: Dnipro-M CD-200 BC ULTRA

0

Aplūkosim rakstu par instrumentu, kas savā ziņā ir leģendārs. Stāsts ir par CD-200 BC ULTRA akumulatora skrūvgriezi. Uzreiz pēc pārdošanas uzsākšanas dotais modelis kļuva par pārdošanas hitu visos mūsu veikalos, un kļuva par neatņemamu instrumentu daudzās darbnīcās, un par iecienītāko darba rīku mūsu meistariem.

Bezsuku dzinējs — uzticamības ķīla

Modelis CD-200 BC ULTRA ir visspēcīgākais un viskompaktākais 20 W sērijā. Šim skrūvgriezim ir bezsuku dzinējs, kurš nepārkarst. Tādēļ skrūvgriezi var izmantot darbam ilgāku laiku. Šāda tipa dzinējs ir daudz energoefektīvāks. Pateicoties šai īpašībai, samazinās akumulatora patēriņš līdz 50%. Par cik skrūvgrieža motors ir bezsuku, tā ekspluatācijas laiks ievērojami palielinās. Pateicoties pārslodzes stabilitātei, ir palielinājies arī paša dzinēja ekspluatācijas laiks.

Kādas ir modeļa CD-200 BC ULTRA pamata specifikācijas?

Skrūvgrieža maksimālais griezes moments ir 60 Nm. Rezultātā var strādāt ar lieliem stiprinājumiem, tajā skaitā ar turbo skrūvēm. Skrūvgriezis ļoti viegli veic urbumus kokā līdz 35 mm, kā arī metālā līdz 13mm.

2 ātrumi un griezes momenta ierobežotājs

Instrumentam ir divi ātrumi:

  • Ar pirmo ātrumu (500 apgr./min.) tiek sasniegts maksimālais ieskrūvēšanas spēks.
  • Otrais ātrums (1700 apgr./min.) ir piemērots dažādu materiālu urbšanai.

Griezes momenta ierobežotājs pasargās materiālu un stiprinājumus no bojājumiem.

Ātrspīlējošā patrona — raits darbs

Modelis CD-200 BC ULTRA ir aprīkots ar vienuzmavas metāla patronu, kas ir izturīga pret bojājumiem, un uzgali var nomainīt ar vienu roku. Uzgaļa maksimālais diametrs ir 13 mm, un funkcija Lock System stabili nofiksē patronu un novērš tās atskrūvēšanos slodzes apstākļos.

Ergonomisks modelis, komfortabls darbam

Skrūvgriezis ir viegls un komfortabls, tas sver tikai 1,1 kg un tam ir ērts gumijas rokturis. Pateicoties gaismas diodei skrūvgrieža apakšējā daļā, darbs nepietiekama apgaismojuma apstākļos kļūst vēl ērtāks. Visi šie apstākļi ir noteicošie ilgstošam un komfortablam darbam.

Akumulatori modelim CD-200 BC ULTRA

Akumulatori, kuri ir saderīgi ar šo skrūvgriezi:

  • Vispieejamākais modelis — BP-220 2 Аh. Tas ir piemērots nelieliem un viegliem darbiem.
  • Daudz labāka izvēle ir modelis ВР-240 4 Аh. Šis akumulators atklāj skrūvgrieža potenciālu un ir piemērots plašam uzdevumu un darbu spektram.
  • Ja vēlaties iegūt maksimālo autonomitāti un strādāt ar pilnu jaudu, tad izvēlieties modeli VR-260 6Ah.
Аккумуляторные батареи для CD-200 BC ULTRA

Šādiem akumulatoriem nav uzlādes atmiņas. Tiem ir aizsardzība pret pārlādēšanu, pilnīgu izlādēšanos, pārkaršanu un īssavienojumu. Akumulatori ir pilnībā pārklāti ar gumiju, kas nodrošina lielāku instrumenta stabilitāti uz virsmas. Ērtākai lietošanai, uz baterijas korpusa ir paredzēts uzlādes līmeņa indikators. Ja meklējat patiešām efektīvu modeli un vēlaties, lai pie rokas vienmēr būtu kvalitatīvs instruments, iegādājieties CD-200 DC ULTRA. Iepazīstieties ar skrūvgrieža uzticamību un iegūstiet uzticamu palīgu uz ilgu laiku.

Kā izvēlēties metināšanas aparāta kabeli?

0

Kā izvēlēties metināšanas aparāta kabeli

Saturs:

  • Metināšanas kabeļu prasības
  • Metināšanas aparātu kabeļu ražotāji un veidi
  • Metināšanas kabeļa šķērsgriezuma vērtība
  • Piemērota kabeļa šķērsgriezuma izvēlēšanās
  • Kabelis metināšanas aparāta pieslēgšanai tīklam
  • Ekspluatācijas noteikumi

Metināšana ir ļoti populāra metāla detaļu savienošanas metode. Metāls tiek izkausēts ar metināšanas loku (loka metināšana). Kad metāls sastingst, tas veido stipru savienojumu. Lai efektīvi izmantotu metināšanas iekārtas, jāpārzina daudzas detaļas un tās ir jāmāk pareizi saslēgt, izvēloties atbilstošus elektrodus un kabeļus. Par to, kā pareizi pieslēgt metināšanas kabeli, lasiet turpinājumā.

Kādām prasībām ir jāatbilst kabelim?

Izvēloties vadu un elektroda turētāju, ir jāzina dažas svarīgas lietas:

  • Pat visvājākais metināšanas aprīkojums spēj radīt lielas enerģijas strāvu. Vidēji sadzīves metināšanas aparāti strādā ar strāvu, kuras apjoms ir 150 A, bet rūpnieciskie metināšanas aparāti darbojas līdz 400 A un  augstāk.
  • Metinātājam ir jāstrādā dažādos apstākļos, tai skaitā, neērtā pozīcijā, un ir jāsametina sarežģītas  formas izstrādājumi.
  • Dažreiz ir nepieciešams strādāt karstumā vai salā.
  • Pēc darbu pabeigšanas kabeļus satin, lai tos būtu ērtāk pārvietot.

Balstoties uz šiem nosacījumiem var izvirzīt kabeļu pamatprasības:

  • Pietiekams elastīgums, lai nebūtu problēmas darbā ar elektrodu vai degli.
  • Augsts kabeļa izturības līmenis pret mehāniskajiem bojājumiem, pārrāvumiem un savērpšanos.
  • Kabeļa izolācijas materiāls nedrīkst sacietēt, tam ir jāpaliek elastīgam pat zemās temperatūrās.
  • Liels stieples šķērsgriezums, lai samazinātu potenciālo spriedzes ietekmi tīklā.
  • Izturība pret savērpšanos un savīšanos.

Metināšanas aparātu kabeļu ražotāji un veidi

Šodien tirgū ir pieejams plašs dažādu kabeļu veidu klāsts, kas savstarpēji atšķiras pēc to raksturlielumiem:

  • Viendzīslu kabeļus lieto kompaktās metināšanas laikā. Tie ir izgatavoti no vara vai sakausējumiem. Populārākā viendzīslu kabeļu marka ir KG. Šādu vadu šķērsgriezumam ir vairāki varianti.
  • Daudzdzīslu kabeļiem ir plašs pielietojums. Tos var izmantot ne tikai metināšanā (gan loka, gan impulsa/automātiskai), bet arī metāla griešanai.

Metināšanas kabeļa marķējums sastāv no burtu un ciparu kombinācijas, no kurām katrai ir noteikta nozīme. MK nozīmē metināšanas kabelis, bet cipars norāda dzīslu skaitu.

Ir arī kabeļa veidi, kas paredzēti lietošanai īpašas temperatūras apstākļos. Produkcija ar apzīmējumu “T” (tropiskais) ir piemērota metināšanai temperatūrā līdz +50°С. “KH” nozīmē izturību pret negatīvu temperatūru līdz -60°С. Ja kabelim nav šāda marķējuma, ieteicams to izmantot tikai mērenās temperatūrās.

Metināšanas kabeļa šķērsgriezuma vērtība

Lai metināšanas darbs būtu drošs, un iekārtu bojājumu risks minimāls, ir nepieciešams pareizi noteikt kabeļa šķērsgriezumu. Ja šķērsgriezums ir mazāks par vajadzīgo, tad augstas slodzes gadījumā metināšanas aparāts var pārdegt vai ieslēgties aizsargrežīmā.

Nepieciešamais šķērsgriezums ir atkarīgs no strāvas, ar kuru darbojas metināšanas kabelis, tāpēc ir svarīgi to pareizi izvēlēties, ņemot vērā metināšanas parametrus.

Piemērota kabeļa šķērsgriezuma izvēlēšanās

Sadzīves apstākļos reti izmanto metināšanas aparātus, kas izdod strāvu vairāk par 200 A, tāpēc vispirms aplūkosim kabeļa izvēles jautājumus tieši tādām ierīcēm:

  • 80-100 А — 6 mm2;
  • līdz 120 А — 10 mm2;
  • līdz 189 А — 16 mm2;
  • līdz 240 А — 25 mm2;
  • līdz 289 А — 35 mm2.

Ja nepieciešams veikt profesionāla līmeņa uzdevumus, tad ir jāizmanto transformatori. Kabeļa diametrs šādai iekārtai būs atkarīgs no ampēru skaita:

  • līdz 362 А — 50 mm2;
  • līdz 437 А — 75 mm2;
  • līdz 522 А — 95 mm2;
  • līdz 600 — 120 mm2.

Vienmēr paturiet prātā noteikumu: labāk, lai šķēlums ir nedaudz lielāks, bet ne mazāks par normu. Tādā gadījumā metināšanas aparāts saglabās savas darba spējas.

Kabelis metināšanas aparāta pieslēgšanai tīklam

Papildus kabeļiem, kurus izmanto lai pieslēgtu metināšanas aparātam masu un elektrodus, ir nepieciešams arī vads metināšanas aparāta barošanai no tīkla. Atkarībā no metināšanas veida un strāvas spēka, ar kuru var darboties aprīkojums, ieejas plūsma būs daudz zemāka. Visbiežāk tā vērtība ir 30-50 A un tā ir atkarīga no metināšanas iekārtu jaudas.

Pateicoties zemākām strāvas vērtībām, kabeļa biezums var būt mazāks. Tā vērtība tiek aprēķināta ņemot vērā vada garumu (attālums līdz tīkla savienojuma punktam). Ja izmantojat vienfāzes tipa invertoru vai arī divfāžu tipa transformatoru, tad pietiks ar vara kabeli, kura šķērsgriezums ir līdz 4 mm2. Ja rozete ir iezemēta, tad ir vajadzīgs trīsdzīslu kabelis, bet, ja nav – divdzīslu kabelis.

Parasti komfortablam darbam pietiek ar kabeli, kura garums ir 3-5 metri. Ja vēlaties pārvietot metināšanas aparātu uz objektu, varat izmantot pagarinātāju. Atkarībā no tā garuma, būs atkarīgs nepieciešamais šķērsgriezums:

  • 10-20 m — 2,5 mm2;
  • 40-60 m — 4 mm2.

Ja ir nepieciešams pastāvīgi pārvietot metināšanas aparātu, tad vieglāk un ērtāk ir iegādāties spoli, lai vads nemaisītos pa kājām. Tas arī pagarinās ekspluatācijas termiņu. Atcerieties, ka satīts kabelis nenodrošina pietiekamu dzesēšanu – tas ir vēl viens iemesls izvēlēties šķērsgriezumu ar rezervi, lai kabelis nepārkarstu.

Rūpnieciskajiem, jaudīgajiem trīsfāžu metināšanas aparātiem ir nepieciešams vara kabelis ar 4 dzīslām un 4-6 mm2 šķērsgriezumu. Ja tiek izmantots alumīnija kabelis, tad škērsgriezuma laukumam ir jābūt līdz 16 mm2.

Ekspluatācijas noteikumi

Noslēgumā piedāvājam iepazīties ar metināšanas kabeļa ekspluatācijas noteikumiem:

  • Lai pieslēgtu kabeļus metināšanas aparātam, jāizmanto kabeļu uzgaļi.
  • Lai savienotu vairākus kabeļus, ir jāizmanto čaulītes. Savīšanas metodi izmantot nedrīkst.
  • Invertoru pieslēgšana metināšanas aparātos notiek izmantojot bajonetietveri. Tas ir jāņem vērā, iegādājoties kabeli, pretējā gadījumā to nebūs iespējams savienot. Izmantojot bajonetietveres var viegli un ātri mainīt strāvas polaritāti.
  • Ja ziniet, ka nepārsniegsiet noteiktās strāvas vērtības, tad nepērciet kabeļus ar lielu rezervi – tas tikai apgrūtinās darbu.
  • Nevelciet metināšanas aparātus aiz kabeļiem.
  • Nekad nepārsniedziet metināšanas strāvas normas konkrētam škērsgriezumam.
  • Ja ir nepieciešams regulāri pārvietot metināšanas aparātu pa objektu, iegādājieties garu kabeli un spoli.

Ja izvēlēsieties vajadzīgā šķērsgriezuma un tipa kabeli, tad tas ilgi kalpos un metināšanas kvalitāte būs atbilstoša.

Leņķzāģa izvēle

0

Nav iespējams iedomāties kokapstrādes sfēru bez speciālu instrumentu izmantošanas. Viens no populārākajiem instrumentiem ir leņķzāģis. Jau no nosaukuma kļūst skaidrs, ka tā galvenais uzdevums ir sagatavju apstrāde – t.i. koksnes šķērsgriezuma veidošana. Tas atšķiras no cirkulārā zāģa, jo to izmanto gareniskai zāģēšanai.

Lai izvēlētos leņķzāģi, nav jāpieņem sarežģīti lēmumi, galvenais ir saprast pamatjēdzienus un īpašības. Jebkurā gadījumā palīdzību sniegs konsultants, bet izvēles process būs daudz ātrāks, ja zināsiet kādus jautājumus vēlaties uzdot. Turpmāk tekstā aplūkosim leņķzāģa ierīci, tā tehniskās īpašības, papildu funkcijas un izejmateriālus.

Leņķzāģis

Jebkura leņķzāģa pamatkomponenti ir elektriskais dzinējs un zāģripa. Tie ir savienoti ar reduktoru – detaļu, kas nodrošina dzinēja spēku zāģim. Tie visi kopā veido leņķzāģa funkcionālo bloku. Zāģi ieslēdz ar ieslēgšanas ierīci, kas atrodas uz roktura.

Bloks ir uzstādīts uz pamata – uz statīva. Uz tā nostiprina pagrieziena apli, ar kura palīdzību var iestatīt vajadzīgo leņķi, kā arī balstu. Kvalitatīviem agregātiem statīvi tiek izgatavoti no alumīnija sakausējumiem. Tas padara tos vieglus un uzticamus.

Detaļu, kura savieno funkcionālo bloku un statīvu, sauc par svārstu. Tā ir pagrieziena svira, kurā ir uzstādīts atsperes šarnīrs.

Ar svārsta palīdzību var pārvaldīt darba moduļus. Sākotnēji zāģa disks atrodas virs sagataves. Ar sviras palīdzību to nolaiž lejā. Balstā ir paredzēts speciāls griezums, caur kuru disks iziet cauri. 

Kas attiecas uz instrumenta diska pagriezienu horizontālā plaknē, dažiem zāģiem to var veikt tikai uz vienu pusi – no elektriskās piedziņas.

Leņķzāģi nevar sagriezt ļoti platas sagataves. Piemēram, ar griezējdisku, kura diametrs ir 255 mm, leņķzāģis var sazāģēt sagatavi taisnā leņķī, kura šķērsgriezums ir 90 mm. Izvēloties citu leņķi, maksimāli pieļaujamie sagataves gabarīti samazinās.

Lai iegūtu lielāku zāģēšanas platumu, zāģiem pievieno vilces funkciju. Tādiem instrumentiem funkcionālais bloks pārvietojas gar zāģēšanas līniju. Šādus instrumentus sauc par leņķzāģiem ar caurvilci.

Dzinēja tipa izvēle

Zāģa dzinēju parasti uzstāda labajā pusē. Ir arī zāģi, kuriem dzinējs ir nedaudz pabīdīts uz aizmuguri, lai būtu vairāk vietas darba veikšanai. Operators var strādāt ar jebkuru roku, kā arī sasvērt disku uz labo vai kreiso pusi.

Leņķzāģiem ir divu veidu dzinēji:

  • asinhronais;
  • kolektora.

Asinhronais dzinējs

Asinhronais dzinējs tiek uzskatīts par visekonomiskāko dzinēju. Tas ir uzticams un nerada lielu troksni. Asinhronie dzinēji ir uzticami, jo tajos ir minimāls detaļu skaits. Tie neuzkarst un tos var ilgi lietot – vienīgā detaļa, kas ir pakļauta nolietojumam, ir gultņi.

Kā mīnusu var minēt augsto attiecību starp masu un jaudu. 2 kW asinhronais dzinējs sver aptuveni 20 kg. Svara dēļ ir daži ierobežojumi tā izmantošanai, jo izmantot pārāk smagu instrumentu nav ērti. Turklāt, strādājot rūpnieciskās frekvences apstākļos, dzinējs nevarēs attīstīt rotora rotācijas ātrumu virs 2850 apgr./min.

Kolektordzinējs

Leņķzāģu populārākais dzinēja tips ir kolektordzinējs. Ar tādu pašu svaru kā asinhronajam dzinējam, kolektordzinējs nodrošinās lielāku griezes momentu. Maksimālais rotācijas ātrums ir lielāks – līdz 10000 apgr./min. un pat vairāk. Kolektordzinējus ir vieglāk vadīt un stabilizēt to apgriezienu skaitu.

Kolektordzinēja trūkums: augstāks trokšņa līmenis nekā citiem dzinējiem, kā arī ir jāveic suku maiņa.

Leņķzāģu jauda

Leņķzāģu jauda visbiežāk ir no 800-2500 W. Par universāliem tiek uzskatīti zāģi, kuru jauda ir aptuveni 1600-1800 W, jo tie ir piemēroti plašam uzdevumu spektram, veicot gan sadzīves, gan profesionālus uzdevumus. Tos bieži pērk darbnīcām mājās vai maziem uzņēmumiem.

Торцовка в работе

Patērējamā jauda ir svarīgs parametrs. Ja tiek veikta pareiza zāģa izvēle, tad būs iespējams iegūt optimālu jaudas un apstrādājamā materiāla attiecību, un paveikt darbu daudz efektīvāk. Jo lielāka jauda, jo lielāka diametra disku var uzstādīt. Medaļas otra puse – zāģa svara un gabarītu palielināšana.

Apgriezienu skaits

Apgriezienu skaits ir vēl viens svarīgs tehniskais rādītājs. Visbiežāk sastopamais skaits ir no 2800 līdz 6000 apgr./min. Lai veiktu kvalitatīvu griezumu bez defektiem, ir nepieciešams liels apgriezienu skaits. Piemēram, ja zāģa diska diametrs ir 260 mm, tad minimālais rotācijas ātrums ir 2800 apgr./min. Profesionālie leņķzāģi var darboties ar 4000-5000 apgr./min. pat ar liela izmēra disku.

Papildu funkcijas pēc izvēles

Katrs moderns zāģis ir aprīkots ar papildu funkcijām, kuras ir paredzētas komforta paaugstināšanai darba laikā, kā arī nepieciešamā drošības līmeņa nodrošināšanai.

Putekļu savākšanas sistēma

Lai savāktu putekļus, kas rodas darba laikā, ir jāizmanto īscaurule un putekļu savākšanas maiss vai arī celtniecības putekļsūcējs. Putekļsūcējs ir vislabākais variants, jo tas ļauj savākt pat vissīkākos putekļus, kas rodas, strādājot lielu apgriezienu gadījumā.

Putekļu savākšanas sistēma ir ļoti svarīga, pat ja ir jāiegādājas zāģis mājas apstākļiem. Liels daudzums putekļu, kas veidojas zāģēšanas laikā, piesārņos instrumentu, kā arī daļa paliks gaisā, kuru ieelpojat. Lai saglabātu instrumentu un pasargātu veselību, ir nepieciešams izmantot putekļu savākšanas sistēmu.

Aizsargapvalks

Aizsargapvalks ir paredzēts operatora aizsargāšanai darba laikā. Pat tad, kad zāģis ir ieslēgts, speciālais apvalks to nosedz. Virzot disku uz leju, arī apvalks atvirzās, atklājot disku.

Dziļuma ierobežošanas funkcija

Šī funkcija ļauj veikt darbus, kas saistīti ar rievu un profilu veidošanu, ierobežojot dziļumu, ar kādu disks var veikt griezumus.

Как выбрать торцовочную пилу для мастерской

Lāzervadība

Lāzers palīdz redzēt trajektoriju, pa kuru tiks veikts griezums. Tas ir svarīgi veicot griešanu leņķī, jo tiks patērēts mazāk laika, lai sagatavotos darbam.

Darba vietas apgaismojums

Iebūvētais apgaismojums nodrošina komfortu, strādājot nepietiekoša apgaismojuma apstākļos. Darba laikā sagatave būs ļoti labi redzama, pat ja ārējais apgaismojums nav labs.

Līgana palaišana

Šī funkcija ļauj dzinējam pakāpeniski uzņemt apgriezienus tā vietā, lai startētu ar pilnu jaudu. Rezultātā tiek pagarināts ierīces ekspluatācijas laiks un tiek novērsta diska ieķīlēšanās starta laikā. Turklāt, zāģis neraustīsies.

Apgriezienu regulēšana

Apgriezienu regulēšanas funkcija ļauj uzstādīt zāģi darbam ar noteiktiem materiāliem. Dažādiem koksnes veidiem, koksnes materiāliem, plastmasai un organiskajam stiklam, utt., ir nepieciešami dažādi apgriezieni.

Apgriezienu uzturēšana

Ja zāģis ir aprīkots ar šādu funkciju, tas saglabās stabilu apgriezienu skaitu pat slodzes laikā. Elektronika palielinās apgriezienu skaitu, ja tie sāks samazināties slodzes dēļ. Tas nodrošinās vienmērīgu zāģēšanu visā garumā.

Zāģripas ar cietsakausējuma plāksnītēm

Ļoti liela nozīme ir zāģripai. Tās parametri ietekmē griezuma dziļumu un platumu, nepieciešamo zāģa jaudu. Diski ir dažādi – tie atšķiras pēc zobu skaita, lieluma un formas.

Пильные диски для торцовочной пилы

Diska ārējais un loka diametrs

Diska loka diametrs ietekmē to, vai to ir iespējams uzstādīt uz zāģa. Populārākais izmērs ir 30 mm. Visbiežāk ir pieejami zāģi, kas paredzēti darbam tieši ar šāda veida materiāliem.

Daudz lielāka dažādība ir diska ārējam diametram. To var norādīt collās vai milimetros. Populārākais ir 255 mm. Jo lielāks ir diametrs, jo lielāku sagatavi varēs sazāģēt. Lai strādātu ar lielu disku, zāģim ir nepieciešama lielāka jauda. Jebkurā gadījumā, nav iespējams zāģim uzstādīt lielāka izmēra disku nekā paredzēts – tas neatradīsies tam paredzētajā vietā. Tā ir viena no leņķzāģu īpašībām, kas nodrošina drošību darba laikā.

Neiesakām uzstādīt diskus ar pārāk mazu diametru. Ieslēgšanas laikā dzinējam būs minimāla pretestība un apgriezienu skaits būs pārāk augsts – tas var radīt zāģa bojājumus.

Materiāla veids

Ir divu veidu diski:

  • monolītie;
  • cieto sakausējumu.

Monolītos diskus izgatavo no izturīga tērauda ar paaugstinātu oglekļa saturu. Tie diezgan ātri nolietojas, bet tos var uzasināt paša spēkiem.

Cietsakausējuma diski ir izgatavoti no instrumentu tērauda. Uz katra zoba galiņa tiem ir cietais sakausējums, visbiežāk, volframa karbīds. Tie ir dārgāki, bet tiem ir lielāka izturība un tie ir kļuvuši populāri profesionāļu vidū.

Diska biezums

No diska biezuma ir atkarīgs zāģēšanas biezums un materiāls, ko ieteicams ar to zāģēt. Plāniem diskiem ir mazāka stiprības rezerve, bet zāģējuma vieta ir daudz plānāka. Tam ir nozīme vērtīgo koku apstrādē. Biezie diski ir izturīgāki, bet tie patērē vairāk materiāla.

Zobu daudzums un izmērs

Zobu skaits var ievērojami atšķirties, t.i. no 8 līdz 90. Liels zobu skaits izraisa griešanas ātruma samazināšanos, bet griezums būs tīrāks. Ar mazāku zobu skaitu viss ir pretēji. Par zobu lielumiem – mazie ir labāk piemēroti tīrākam griezumam, bet lielie – ātrākai griešanai.

Zobu forma

Ir dažādu formu zobi:

  • Trapecveidīgie. Labi tiek galā ar koku, skaidu plāksnēm, plastmasas detaļām un krāsaino metālu.
  • Ieliekti. Tos izmanto, lai zāģētu daudzslāņainus materiālus, piemēram, laminātu.
  • Jauktie (zobi ir vērsti uz abām pusēm). Tiek izmantoti tādiem materiāliem kā saplāksnim un MDF plāksnēm.

Galvenais disku izvēlē

Visa svarīgā informācija par disku ir norādīta uz marķējuma. To var atrast uz auduma. Zinot, ko vēlaties atrast, ir viegli izvēlēties nepieciešamo disku, tomēr daudzi faktori nav tik acīmredzami kā mēs vēlētos. Ja ir šaubas, labāk vērsties pie konsultanta pēc padoma, nevis riskēt un iegādāties disku “uz aci”. Bieži vien vislabākā iespēja ir konsultēties ar cilvēku, kuram ir darba pieredze. Ja šādas iespējas nav, iegaumējiet divus galvenos raksturlielumus: diametrs, kas atbildīs konkrētam zāģim, un izvēlieties disku atkarībā no materiāla, kas tiks zāģēts.

Padomi un ieteikumi leņķzāģa izvēlei

Šajā sadaļā mēs sniegsim īsus padomus par leņķzāģa izvēli un optimālajiem tehniskajiem raksturlielumiem.

Maksimālais sagataves platums

Maksimālais sagataves platums ir atkarīgs no diska diametra un stiepes funkcijas. Jo lielāks ir diametrs, jo lielāku sagatavi varēs sazāģēt. Stiepes funkcija paredz iespēju pārvietot spēka bloku pa sagatavi ar stieņu un vadotņu palīdzību. Ja ir nepieciešams strādāt ar platām sagatavēm, izvēlieties zāģi ar pārbīdes funkciju.

Griezuma dziļums

Šis parametrs ir atkarīgs no diska diametra. Tas sasniedz maksimumu griešanas laikā, atrodoties 90° leņķī, bet slīpā griezumā samazinās. Izvēloties leņķzāģi, precizējiet, kāda diametra diskus var uzstādīt konkrētajam modelim, un kāds būs zāģēšanas dziļums. Papildu priekšrocība ir dziļuma ierobežotājs. Tas ļauj veikt kvalitatīvu rievu izveidi.

Darbs leņķī un ar pagriezienu

Pagrieziena un slīpuma regulēšanas iespējas ievērojami paplašina zāģa funkcionalitāti. Griešanu leņķī nodrošina sekcija ar rotācijas iespēju, kas ir uzstādīta uz statīva. Ar to var pagriezt disku attiecībā pret sagatavi. Griešana slīpumā ir pieejama modeļiem, kuros var noliekt disku uz vienu vai abām pusēm. Ja vēlaties veikt šādus darbus, noskaidrojiet vai instrumentam ir šādas funkcijas.  

Рез под углом торцовочной пилы

Griezuma precizitāte

Griezuma precizitāte ir atkarīga no diska griešanas ātruma, zobu skaita un materiāla daudzuma, no kura ir izgatavota sagatave. Jo lielāks ātrums un zobu skaits, jo precīzāks būs griezums. Ja vēlaties, lai griezums ir vēl precīzāks, izvēlieties zāģi ar lāzeri – tādā gadījumā būs redzama precīza diska pieskaršanās vieta pat veicot darbus leņķī.

Secinājumi

Leņķzāģa izvēle ir komplekss darbs, un ir jāņem vērā daudzas nianses. Iegūstot priekšstatu par izvēles niansēm jūs varēsiet pieņemt pareizu lēmumu un izvēlēties sev atbilstošu instrumentu, kurš apmierinās jūsu vajadzības.

Horizontālo un vertikālo perforatoru salīdzinājums

0

Katra mūsdienīga profesionāla celtnieka arsenālā ir dažādi rokas un elektriskie instrumenti, no kuriem viens ir perforators. Ir pieejami daudzi un dažādi perforatoru modeļi, piemēroti gan viegliem darbiem un lietošanai mājas apstākļos, gan profesionālai darbībai.

Pieejami perforatori ar dažādiem parametriem, svaru, gabarītiem un jaudu, bet parasti tos dala divās grupās – ar horizontāli novietotu motoru vai ar vertikāli novietotu motoru. Šajā rakstā aplūkosim galvenās atšķirības, priekšrocības un trūkumus, kā arī palīdzēsim Jums izvēlēties savām vajadzībām piemērotu instrumentu.

Pielietojums

Perforatoriem ir plašs pielietojums un ar tiem var veikt:

  • Beztrieciena urbšanu;
  • Triecienurbšanu;
  • Kalšanu (trieciens bez urbšanas).

Urbšanas režīms piemērots standarta urbumiem kokā, metālā, plastmasā vai keramikā. Triecienurbšanas režīms paredzēts urbumiem cietos materiālos – betonā, akmenī vai ķieģelī. Toties kalšanas režīms paredzēts materiāla irdināšanai un demontāžai.

Perforatorus dala pēc to uzbūves. L-veida formas perforatori tiek saukti par kombinētajiem perforatoriem (dzinējs novietots vertikāli), bet taisnie perforatori, kuri izskatā atgādina urbjmašīnu, tiek saukti par horizontālajiem perforatoriem (dzinējs novietots horizontāli).

Horizontālie perforatori.

Vizuāli horizontālie perforatori atgādina urbjmašīnas, jo tāpat kā urbjmašīnām, to dzinējs ir novietots taisni. Tas nozīme, ka dzinējs ir uz vienas ass ar urbi, kas vienkāršo konstrukciju un ļauj tieši nodot griezes momentu. Šādi instrumenti gan ir ar ierobežotu jaudu un piemēroti mazu urbumu (5 – 16 mm diametrā) veikšanai. Tomēr tie ir kompakti, ērti lietojami un gana jaudīgi vairumam vienkāršu darbu.

Horizontālo perforatoru priekšrocības:

  • Neliels svars un balansēta konstrukcija. Prasa minimālu piepūli no operatora.
  • Nelielie gabarīti un parocīga forma atvieglo darbu grūti pieejamās vietās
  • Viegli kopjams un remontējams. Vienkāršā konstrukcija samazina bojājumu iespējamību.
  • Kabatai draudzīga izvēle.

Horizontālo perforatoru trūkumi:

  • Ierobežota jauda.

Horizontālo perforatoru bieži izvēlas kā universālu urbšanas, triecienurbšanas, vieglas demontāžas vai maisījumu sajaukšanas rīku. Horizontālos perforators var izmantot arī komerciāliem nolūkiem un ilgstošam darbam. Galvenais ir ievērot konkrētā modeļa veiktspēju, nepārslogot to un neaizmirst veikt tā apkopi.

Kombinētie perforatori.

Kombinētie perforatori atšķiras ar motora novietojumu – motors ir novietots perpendikulāri urbim, tas ir nobīdīts uz apakšējo, vertikālo korpusa dalu. Kombinētajiem perforatoriem ir reduktors, tie parasti ir jaudīgāki nekā horizontālie perforatori, tāpēc ar tiem ir iespējams veikt lielāka diametra urbumus bez pārslodzes.

Kombinētie perforatori izmanto kloķa-klaņa triecienmehānismu, tādējādi to veiktspēja ir augstāka un tiem ir augstāks trieciena spēks. Šādi perforatori ir piemēroti sarežģītiem būvniecības darbiem, sienu demontāžai, betona ārdīšanai, liela diametra (līdz 52 mm) urbumu veikšanai un būvmaisījumu sagatavošanai lielos apjomos.

Kombinēto perforatoru priekšrocības:

  • Instrumentam ir augstāks izturības līmenis pret nolietošanos.
  • Augsts griezes moments ļauj izmantot perforatoru kā maisītāju.
  • Trieciena spēks ir pietiekošs, lai drupinātu lielus blokus un demontētu sienas.
  • Var veikt liela diametra urbumus.

Pie negatīvajām īpašībām var pieskaitīt tā lielo svaru, bet dažos gadījumus tā var būt arī priekšrocība, jo svars palielina instrumenta kinētisko enerģiju. Kombinētie perforatori ir dārgāki par horizontālajiem perforatoriem.

Kādu perforatoru man izvēlēties – kombinēto vai horizontālo?

Esam aplūkojuši kombinēto un horizontālo perforatoru atšķirības, varam pāriet pie piemērotāko instrumentu noteikšanas kritērijiem:

  1. Lietošanai mājas apstākļos labāk iegādāties horizontālo perforatoru, jo jauda ir pietiekama vairumam mājas darbu. Turklāt Jūs ietaupīsiet naudu, nav vajadzība iegādāties ierīci, kuras jaudu Jūs pilnībā neizmantosiet.
  2. Ja esat nolēmis veikt nopietnu remontu, kas paredz pārplānošanu, starpsienu demontāžu vai štrobēšanu, parocīgāks būs kombinētais perforators. Pateicoties pārākai dzesēšanas sistēma, Jums nebūs jāuztraucas par instrumenta pārkaršanu pie lielas slodzes. Ja budžets ir ierobežots, varat izvēlēties jaudīgu horizontālo perforatoru, taču tā jauda iespējams nebūs pietiekama.
  3. Profesionālai lietošanai ir jāizvēlas vajadzīgo darbu veikšanai piemērots perforators. Piemēram, triecienurbšanai un urbumiem ar diametru 6 – 14 mm būs gana ar horizontālo perforatoru, bet triecienurbšanai un urbumiem ar 16 mm vai lielāku diametru piemērots būs kombinētais perforators.
Veids HorizontālieKombinētie
Priekšrocības Viegli un kompaktāki. Lētāki. Piemēroti gan lietošanai mājas, urbumiem, kuru diametrs ir 6-14 mm.Liela jauda un trieciena spēks. Piemēroti sarežģītiem darbiem un ilgstošai lietošanai. Lielākas resursu rezerves.
Trūkumi Mazāka jauda un trieciena spēks.Smagāki. Dārgāki.
Pielietojums Neliela diametra urbumu veikšana un triecienurbšana (6-14 mm), viegliem demontāžas darbiem.Lielu diametra urbumiem, demontāžas darbiem, štrobēšanai, būvmaisījumu jaukšanai.

Īsumā: mājas lietošanai ir piemērots horizontālais perforators, bet profesionālai lietošanai var lietot gan horizontālo, gan kombinēto perforatoru – viss ir atkarīgs no veicamajiem uzdevumiem. Izdarot izvēli, neaizmirstiet pievērst uzmanību citām īpašībām: papildu funkcijām, patronas tipam, rotācijas ātrumam, ergonomikai.

Metināšanas aparātu izvēles kritēriji

0

Metināšana ir viens no mūsdienu ražošanas pamata tehnoloģiskajiem procesiem. Ir grūti iedomāties celtniecības vai rūpniecības nozares bez metināšanas tehnoloģijām. Dažās nozarēs metināšanas process aizņem 65-70% no kopējā ražošanas laika.

Šobrīd tirgū tiek piedāvāti dažādi metināšanas iekārtu veidi dažādiem uzdevumiem, kas strādā gan ar maiņstrāvu, gan ar līdzstrāvu, kam ir dažādi reitingi, gan lietošanai mājas apstākļos (vasarnīcā, garāžā), gan profesionāliem mērķiem turklāt strādājot ar dažādiem materiāliem. Atsauksmes var būt dažādas. Lai izvēlētos labākos manuālās metināšanas invertorus, precīzi jāzina to veidi. Ņemiet vērā, ka tā nav tikai sadzīves tehnika, bet gan diezgan sarežģīta un daudzveidīga iekārta.

Galvenie metināšanas iekārtu veidi:

MMA – manuālā metāla loka metināšana – rokas loka metināšana ar mākslīgiem (segtiem) elektrodiem.

MIG / MAG – metāla inertā/aktīvā gāzes metināšana – loka metināšana ar kūstošu metāla eletrodu (stiepli) inertas/aktīvas aizsarggāzes vidū ar automātisku stieples padevi.

TIG – metināšana ar volframa elektrodu inertās gāzes vidē – rokas argonloka metināšana ar nekūstošu elektrodu inertās aizsarggāzes vidē.

Vispopulārākie ir MMA metināšanas aparāti. Tos var atrast gandrīz katrā mājsaimniecībā, jo tie ir viegli pieejami un vadāmi. Tie tiešām ir labākie universālie metināšanas invertori.

Pateicoties mūsdienīgajām tehnoloģijām, metināšanas process ir kļuvis par 90% automatizētāks. Tāpēc pat metinātājs-iesācējs pēc 2. vai 3. elektroda sapratīs metināšanas procesu. Tieši tāpēc šiem aparātiem ir plašs pielietojums.

Pēc kādiem kritērijiem ir jāizvēlas aparāts?

Ir jānosaka vairāki faktori, kuriem jāpievērš uzmanība, izvēloties metināšanas invertoru:

  1. Metināšanas aparāta klase (sadzīves vai profesionāls);
  2. Metināšanas strāvas nominālais spēks;
  3. Līdzstrāva vai maiņstrāva;
  4. Elektroda/stieples diametrs, ar kuru strādā invertortipa metināšanas aparāts;
  5. Darba cikls;
  6. Metināšanas aparāta “pildījums”;
  7. Dizains/ergonomika;
  8. Svars;
  9. Komplektācija.

Sadzīves vai profesionālais metināšanas aparāts

Lai iegādātos labu metināšanas invertoru, tas ir pirmais jautājums, kas ir jāizvērtē. Ja iegādāsieties sadzīves aparātu profesionāliem mērķiem, tas var neattaisnot jūsu cerības. Jāņem vērā tādi kritēriji kā: ieteicamais nepārtrauktā darba laiks slodzes laikā, metinātās šuves kvalitāte un dziļums, kā arī ierīces izslēgšanās lielas slodzes laikā.

Ja Jums nepieciešams aparāts mājai un vasarnīcai, tad profesionāls aprīkojums Jums būs lieks pārtēriņš. Sadzīves modeļu vērtība ir mazāka. Tāpēc, atbildot uz šo jautājumu, jūs būsiet pussoli priekšā uz pareizo izvēli.

Tirgū tiek piedāvāti vairāk nekā 100 ražotāju MMA metināšanas aparāti. Tie ir ar dažādām jaudām, iespējām un cenām.

Vairāk nekā 10 gadus Dnipro-М ražo jaunus metināšanas aparātus balstoties uz klientu prasībām. Dnipro-M 2017.gadā un 2018.gadā ir saņēmuši apbalvojumu “Metināšanas aparāti Nr.1 Ukrainā”.

Izstrādes procesā tiek izmantotas jaunākās tehnoloģijas iekārtas automatizācijai un darba drošībai ar instrumentu.

Pastāvīgi tiek pievienotas jaunas funkcijas un sistēmas, kā rezultātā invertori ir vēl uzticamāki, parocīgāki un funkcionālāki.

Metināšanas aparātu sortimentā ir divas galvenās sērijas:

  • Aparāti darbam ar rokas elektrodiem (SAB un MMA);
  • Pusautomāts – MIG / MMA, darbam gan ar elektrodiem, gan ar metināšanas stiepli.

SAB sērija – sadzīves metināšanas aparāts, kas ir speciāli izveidots lietošanai mājas apstākļos vai arī periodiskiem profesionāliem uzdevumiem.

Ukrainā, kurā tiek ražoti Dnipro-M aparāti, šī sērija skaitās vispopulārākā. Pēdējo divu gadu laikā ir pārdoti vairāk nekā 200 000 aparātu no šīs SAB sērijas, kas nodrošina 100% atbilstību klientu prasībām mājas apstākļos. Atkarībā no uzdevumiem, šie aparāti ir arī piemēroti profesionālu uzdevumu veikšanai.

ММА sērija – profesionālie metināšanas pusautomāti, kuriem ir lielāka jauda nekā SAB aparātiem. Šīs sērijas aparāti paredzēti intensīvam ikdienas darbam, tādējādi lietderības koeficients ir augsts. Vairāki tūkstoši uzņēmumu strādā tieši ar Dnipro-M MMA sērijas aparātiem, kas augstu novērtē aparātu profesionālos parametrus.

Piedāvāto sēriju konstrukcijas:

  1. Trīs plāksnes. Šī iemesla dēļ nelielajā korpusā ir palielināts diožu skaits – 8 gabalas. Tas ļauj uzlabot metināšas loka un metinājuma šuves kvalitāti.
  2. Palielināts tīkla filtrs – 1880 milifaradi, tādēļ ar aparātu var strādāt sākot no 140 V, nezaudējot jaudu.
  3. Trīsplākšņu konstrukcija ļauj uzlabot dzesēšanas sistēmu. Tāpēc, katru, lielas strāvas uzdevumu, metinātājs var veikt bez apstāšanās.

Pati galvenā minētās sērijas atšķirība ir amerikāņu IGBT tranzistori FairChild un tehnoloģija MOSFET – Toshiba. Pasaules ražotāju augstas veiktspējas tranzistori ar lielāku jaudu par +30%.

Pāra tranzistoru pārslēgšana garantē stabilitāti, palielina aparāta kalpošanas laiku un palielina instrumenta darba laiku.

Darba iespējas

Savukārt SAB sērijas aparāti dalās pēc elektrodu izmantošanas iespējām, kas paredzēti 4 mm diametra vai 5 mm diametra elektroda metināšanai. Ieteicamais SAB slodžu laiks:

– maksimālas jaudas gadījumā līdz 3 stundām bez pārtraukuma;

– vidējas jaudas gadījumā līdz 8 stundām bez pārtraukuma.

Sērija SAB-250/255/258 – izmanto elektrodus, kuru diametrs ir 1,6-4 mm.

Var strādāt ar visa veida elektrodiem: tērauds, nerūsējošais tērauds, čuguns.

Var metināt līdz 10 mm/griezt metālu līdz 8 mm biezumam.

Darbs bez apstāšanās (darba cikls): 40 elektrodi, kuru diametrs ir 4 mm, apkārtējās vides temperatūra ir 25°С.

Sērija SAB-260 – darbojas plašā diapazonā, elektrodu diametrs – 1,6-5 mm.

Var strādāt ar visa veida elektrodiem: tērauds, nerūsējošais tērauds, čuguns.

Var metināt līdz 12 mm/griezt metālu līdz 10 mm.

Darbs bez apstāšanās (darba cikls): 40 elektrodi, kuru diametrs ir 5 mm, apkārtējās vides temperatūra ir 25°С.

Sērija ММА – darbojas metināšanas strāvas diapazonā ar elektrodiem, kuru diametrs ir 1,6-5 mm.

Var strādāt ar visa veida elektrodiem: tērauds, nerūsējošais tērauds, čuguns.

Ieteicamais slodžu laiks:

– maksimālas jaudas gadījumā līdz 10 stundām bez pārtraukuma;

– vidējas jaudas gadījumā līdz 15 stundām bez pārtraukuma;

– darbs bez apstājas (darba cikls) 100 elektrodi, kuru diametrs ir 5 mm, apkārtējās vides temperatūra ir 25 °С.

Jāpiemin arī zīmolu metināšanas aparātu darba automatizācija. Lielākā daļa ražotāju norāda, bet nerealizē funkcijas, kas atvieglo un uzlabo metināšanas procesu. To viegli var pārbaudīt jau pēc pirmā izlietotā elektrodā.

Metināšanas procesa automatizācijas funkcijas Dnipro-M aparātos

HotStart – karstais starts – nodrošina loka aizdedzināšanu. Aizdedzināšanas brīdī aparāts uz sekundi automātiski palielina strāvas spēku papildus tam, ko norādījis metinātājs, pateicoties tam elektrods uzreiz uzkarst un viegli aizdedzina loku;

ArcForce (loka forsāža), ja metināšanas procesa laikā kādu iemeslu dēļ metināšanas loks trūkst un dziest – loka forsāžas funkcija automātiski dod papildu impulsu, kas ļauj metinātājam strādāt bez nejaušas loka pārtrūkšanas;

AntiStick – šķidro elektrodu vieglā sadale bez apsmērēšanas.

Reizēm elektrods pielīp pie metāla un rodas īssavienojums. Atdalīt elektrodu no sagataves ir praktiski neiespējami. Iedarbojas funkcija AntiStick (nesalipšana) un tā atiestata strāvas vērtību līdz minimumam. Tādu elektrodu ir viegli atdalīt no sagataves, un pēc tam strāva automātiski atgriežas iestatīto vērtību robežās un darbu var turpināt ar to pašu elektrodu.

VRD – brīvgaitas sprieguma padeves laikā aparāts ir ieslēgts, bet metināšana netiek veikta. Šī funkcija samazina spriegumu līdz cilvēkam, kas ir drošs, tie ir 12 –17 V. Sadarbība ar elektrodu nerada nekādu risku metinātājam pusautomātiskā metināšanas procesa atjaunošanai. Funkcija ir pieprasīta ekstremālos apstākļos vai ar augstu vides mitrumu: šahtās, siltuma un ūdensapgādes sistēmām.

Termokontrole – aizsardzība pret aparāta pārkaršanu.

Vēl viens metināšanas aparātu Dniprо-M standarts ir aizsardzība pret putekļiem, dubļiem, kondensātu. To nodrošina kvalitatīva plākšņu pārklāšana no abām pusēm ar tehnisko aizsarglaku. Tāpēc, strādājot putekļainās telpās, vai paaugstināta mitruma gadījumā nav jāuzstraucas par īssavienojuma risku.

Ergonomika un ērtības

Papildus aparāta tehniskajiem raksturlielumiem svarīga ir arī tā ergonomika, ērtības un ekspluatācijas drošība.

Piemēram, digitālā displeja esamība veicina precīzu metināšanas strāvas vērtību uzstādīšanu un regulēšanu un ļauj sekot metināšanas procesam. Tas ir īpaši aktuāli, kad metinātājs strādā slikti apgaismotās telpās vai vakarā.

Aparāti, kuriem ir atzīme “D”, ir aprīkoti ar speciālu displeju.

258D / 258DPB / 258PW / 260DB / 260DPB / 250DPFC / 250D MOS

Otrs ieteikums: pievērsiet uzmanību komplektācijai un tīkla kabelim!

Metināšanas aparātus komplektē ar pagarinātiem gumijas kabeļiem 2,5 m/3 m (SAB-250N/255 – 2 m). Arī ar tīkla kabeli 2 m. Tas ļauj metinātājam nodrošināt darba zonu līdz 5 m, veidojot savienojumu ar tīklu, paaugstināt manevrēšanas spējas.

Ja Jums ir svarīgi, lai aparāts būtu aprīkots ar koferi vieglākai transportēšanai un ērtai uzglabāšanai, pievērsiet uzmanību šādam modelim:

SAB: 258DPB, 260DPB – plastmasas koferī un modelis ММА 250DPFC ir ievietots alumīnija koferī.

Izvēloties aparātu, nozīme ir tā svaram un ergonomiskumam. Tas kļūst aktuāli veicot montāžas darbus un darbus augstumā. Tāpēc ir svarīgi, lai gabarītu un svara samazināšana neietekmētu aparāta jaudīgumu un funkcionalitāti. Arī mūsdienīgajiem un jaudīgajiem aparātiem piemīt kompaktums.

Pievērsiet uzmanību kabeļu savienojamības vienkāršībai un uzticamībai. Dnipro-M invertoros mezgla konstrukcija ir izgatavota no termoizturīgas plastmasas, pats mezgls ir noslēpts aparātā un neizceļas uz priekšējā paneļa gabarītiem, kas padara savienojumu vēl drošāku.

Komplektācija arī ir svarīga. Bāzes komplektā ir iekļauts: invertors, masas turētājs, elektroda turētājs, plāksnīte-maska, āmurs, birste, instrukcija.

Papildus:

SAB-258TS. Vienīgais modelis, kuram ir 100% tranzistoru aizsardzība pret īssavienojumu un straujiem sprieguma lēcieniem. Šādos gadījumos tiek aktivizēts aparāta pašaizsardzības mehānisms un izslēgta spēka daļa, kas novērš tranzistoru sadegšanu. Šī modeļa otrā īpašība ir SMARTSAVING. Gudrā funkcija ieslēdz dzesētāju tikai tad, kad uzsāk metināšanas procesu. Atvienošana notiek automātiski pēc 3 minūtēm, kad ierīce darbojas brīvajā režīmā. Tas ļauj ietaupīt līdz pat 30 procentiem elektroenerģijas.

SAB-258PW. Modelis ar profesionālu aizsardzības klasi IP-23. Šis modelis nebaidās no ūdens pilienu iekļūšanas tā iekšpusē un tādējādi plāksnes oksidēšanās kondensāta ietekmē nav iespējama. SAB-258PW modelis attiecas uz kategoriju “top” un darbojas ar strāvas kabeļiem līdz 200 m bez jaudas zuduma. Iedomājieties, ka strādājot augstumā, pārvietošanās ar aparātu ir ļoti sarežģīta. Tādā gadījumā, varat savienot pagarinātos, nepieciešamā garuma strāvas kabeļus, un veikt metināšanas darbus.

Trešā īpašība – aparāts spēj strādāt no tīkla, kurš ir 130 V liels. Pateicoties palielinātā tīkla filtra realizācijai, metināšanas process būs tāds pats kā 220 V spriegumā.

Mēs neapstājamies. Galvenais mērķis – orientēšanās uz klientu. 2020.gadā ir gaidāmi daudz jaunumi, tiks realizētas daudzas papildu funkcijas un vēl citas klientu vēlmes.

Metināšanas kvalitātes pasaules standarti un augsts lietderības koeficients ir realizēts katrā modelī. Tieši šādi uzdevumi mūs sagaida.

Pērkot metināšanas iekārtas, neaizmirstiet arī obligātos individuālos aizsardzības līdzekļus: sejas un acu aizsargmasku, cimdus – roku aizsardzībai, kā arī magnētiskos stūrīšus, kas paātrina darbu un ietekmē izpildes kvalitāti.

Ja jums nav leņķa slīpmašīnas, metāla griešanai vai metinātas šuves notīrīšanai iesakām iegādāties kādu no mūsu piedāvātajiem produktiem, pārejiet uz nākošo kategoriju un izvēlieties nepieciešamās preces.

Ar šīm zināšanām būs pietiekami, lai Jūs varētu izvēlēties labu metināšanas aparātu. Izmantojiet arī kvalitatīvas brilles vai masku un metināšanas brilles. Šis ir minimālais komplekts drošam darbam.

Cik svarīga ir apgriezienu regulācijas funkcija slīpmašīnām?

0

Jebkura materiāla augstas kvalitātes apstrāde ar leņķa slīpmašīnu.

Leņķa slīpmašīnas, ko dēvē arī par “fleksi” – ir neaizstājams līdzeklis būvniecībā. Tos izmanto arī remontam, koka un metāla apstrādes darbnīcās, kā arī daudziem citiem mērķiem. Leņķa slīpmašīnu popularitāte ir izraisījusi plašu šī rīka pielietojumu. Mūsdienās ir pieejams ļoti liels skaits leņķa slīpmašīnu ar visdažādākajiem tehniskajiem parametriem un funkcijām.

Ar katru gadu ražotāji mēģina padarīt leņķa slīpmašīnas pēc iespējas efektīvākas un ekonomiskākas. Lai to izdarītu, viņi izstrādā jaunas funkcijas un sistēmas, kas vienkāršo rīka izmantošanu. Mūsdienu modeļos īpašs uzsvars ir likts uz apgriezienu regulācijas funkciju. Tā uzlabo darba kvalitāti, nezaudējot jaudu. 

Kas ir apgriezienu regulācijas funkcija un kāpēc tā ir nepieciešama?

Ja jūs kādreiz esat strādājis ar slīpmašīnu, tad jūs zināt, ka dažādu materiālu slīpēšanai ir nepieciešams atšķirīgs leņķa slīpmašīnas apgriezienu skaits. Vislabāk, ja ātrums visā apstrādes procesā daudz neatšķiras no normas. Tomēr praksē nav iespējams sasniegt stabilu ātrumu. Kad fleksis tiek pietuvināts apstrādājamam materiālam, motors tērē daļu enerģijas, lai pārvarētu berzes pretestību. Tā rezultātā apgriezienu skaits minūtē mainās atkarībā no slodzes. Ja jums jāstrādā ar nelielu ātrumu, disks var apstāties pat zem leņķa slīpmašīnas svara. Savukārt, darbinot instrumentu ar lielu ātrumu, jūs iegūstat nekvalitatīvu rezultātu, ko izraisa materiāla pārkaršana.

Apgriezienu stabilizācijas funkcija tiek galā ar šo problēmu, ļaujot strādāt ar slodzi, ar noteiktu stabilu ātrumu. Tas palīdz sasniegt vienmērīgu virsmas apdari. Šis rīks radīs pietiekami daudz apgriezienu pat ar lielu slodzi uz virsmas.

Stabilizācijas priekšrocības

  1. Jūs varat izmantot slīpmašīnu pat ar palielinātu slodzi. Tas attiecas ne tikai uz leņķa slīpmašīnām, bet arī ar visiem citiem elektroinstrumentiem. Stabili apgriezieni it kā rada rezerves jaudu, ko var izmantot pārslodzes laikā. 
  2. Pat ja jums ir jāapstrādā neviendabīgs materiāls, apgriezienu skaits “neuzlēks augšā”, visu laiku paliekot stabils. Tas nozīmē, ka, slīpējot vai vienmērīgi griežot materiālu, jūs varat izveidot gludu virsmu vai precīzu griezumu.
  3. Apgriezienu atbalsta sistēma aizsargā pret enerģijas patērīņa zudumu pie slodzes, paaugstinot vai pazeminot spriegumu. Tas ļauj pagarināt instrumenta kalpošanas laiku.
  4. Apgriezienu atbalsta funkcija aizsargā no ātruma izmaiņām, kas izraisa diska deformāciju vai tā salūšanu.
  5. Materiāls netiek sabojāts diska nevienmērīgā griešanās ātruma dēļ. Tas nepārkarst un nav pakļauts pārmērīgai slodzei. Tas ļauj slīpēšanas laikā iegūt viendabīgu virsmu.

Kādu ātrumu lai izvēlas?

Leņķa slīpmašīnu galvenā funkcija ir dažādu materiālu apstrāde. Katram no tiem ir jāiestata noteikts diska griešanās ātrums:

  • Metāla slīpēšanai vispiemērotākais ir ātrums no 2000 līdz 3000apgr./min.
  • Koksne tiek pulēta ar ātrumu no 2000 līdz 4000apgr./min (precīza vērtība ir atkarīga no koksnes blīvuma).
  • Metāla vai porcelāna griešanai ir nepieciešams maksimālais ātrums. Piemēram, lai sagrieztu metāla skrūvi ar diametru 15mm, jums jāiestata diska griešanās ātrums apmēram 8000apgr./min.

Ja netiek ievērots atbilstošais diapazons, tā daļu var sabojāt. Koks, kas tiek slīpēts pārāk lielā ātrumā kļūs melns. Arī pats disks var kļūt nelietojams. Bet darbs ar cietajiem materiāliem ar mazu ātrumu būs ļoti neefektīvs.

Pastāvīgu apgriezienu uzturēšanas funkcija ir ļoti svarīga leņķa slīpmašīnām.